Management Trainee

Na de middelbare school zag ik twee opties voor verdere studies: talen en economie. Ik wist niet zeker of mijn kennis wiskunde voldoende hoog zou zijn voor een economische opleiding aan de universiteit. Daarom koos ik voor talen. Ik wou geen klassieke opleiding volgen zoals Frans of Nederlands, maar eerder iets speciaals en exotisch. Doordat een lerares in het middelbaar ons gepassioneerd de geschiedenis van Oost-Europa bijbracht, was de keuze snel gemaakt. Naast Russisch als hoofdtaal heb ik zowel Bosnisch/Kroatisch/Servisch als Pools gevolgd. Op die manier, kreeg ik een volledige onderdompeling in het taalgebied.

Na mijn studie Oost-Europese Talen en Culturen volgde ik de Master Bedrijfseconomie. Omdat ik professionele ambities in de financiële wereld had, leek het me beter om ook een iets praktischer diploma op zak te hebben. Naar mijn gevoel maakt deze combinatie het gemakkelijker aan de start van je professionele carrière. Het toont mogelijke werkgevers alvast dat je erg flexibel en veelzijdig bent, vaak een doorslaggevend argument bij wervingsprocedures.

Ik begon al tijdens mijn opleiding Bedrijfseconomie te zoeken naar een job. Meestal ben je te laat voor echte opportuniteiten als je pas in de zomer na je studies begint te zoeken. Ook na mijn economische opleiding, had ik het gevoel dat ik nog veel moest leren, daarom ging ik op zoek naar traineeships, naar bedrijven die bereid zijn om te investeren in jonge mensen die leergierig zijn. Ik deed eerst een paar spontane sollicitaties bij Belgische bedrijven met connecties in Oost-Europa, maar die kansen werden nooit echt concreet. Daarna ging ik actief op zoek naar traineeships via Linkedin en gebruikte die resultaten als basis voor mijn zoektocht. Bij het tweede bedrijf waar ik op gesprek mocht komen had ik al prijs, weliswaar na een lange en intensieve selectieprocedure. Mijn persoonlijkheid, intelligentie en normen en waarden werden zorgvuldig getest. Daarna volgden meerdere gesprekken op verschillende niveaus en moest ik deelnemen aan een assessment day . In mei 2017 tekende ik mijn contract en kon ik ontspannen aan de laatste examenperiode beginnen.

Sinds oktober 2017 ben ik aan de slag als Management Trainee bij Baloise Insurance. Als Management Trainee volg ik een traject van twee jaar waarbij ik om de zes maanden bij een nieuwe businessunit wordt tewerkgesteld. Op die manier kan ik ervaring opdoen in alle verzekeringstakken van het bedrijf. Tijdens de twee intensieve jaren van het traineeship worden we voorbereid om een leidinggevende functie binnen het bedrijf op te nemen. Tijdens de eerste fase van zes maanden werd ik ingezet bij de businessunit Retail. Ik werd daar ingeschakeld als projectleider van de zoektocht naar een meer agile beheerplatform voor verzekeringsproducten. Ondertussen zit ik bij de businessunit Ondernemingen, hier word ik opnieuw ingeschakeld als projectleider, deze keer voor de bouw van een webapplicatie voor de nieuwe burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voor aannemers.

De specifieke kennis die ik tijdens de opleiding Oost-Europese Talen en Culturen aanleerde (talen, literatuur, geschiedenis) gebruik ik nog zelden. Wel gebruik ik de academische vaardigheden die de opleiding me heeft bijgebracht als basis voor het projectleiderschap. In principe kun je elk project met een thesis vergelijken: je start met het duidelijk formuleren van de probleemstelling, je leest je kritisch in over het probleem en dan stel je een plan van aanpak op om dat probleem (en andere problemen die je onderweg tegenkomt) op te lossen.

Gezien mijn carrièrekeuze ben ik niet zeker of ik opnieuw voor de opleiding zou kiezen. Het is een hobbelige weg geweest en de opleiding heeft veel doorzettingsvermogen gevraagd, maar ik ben wel blij dat ik mijn master behaald heb. Toch denk ik dat de opleiding een goede keuze was, nu heb ik een uniek profiel dat me heeft doen opvallen in de zee van mensen die puur economische studies gedaan hebben.

Huidige en toekomstige studenten Oost-Europese Talen en Culturen wil ik graag meegeven dat je best al tijdens je studies actief gaat naar wat je interesseert en waar je later verder mee wil gaan. Wacht niet tot je afgestudeerd bent om je toekomst uit te stippelen. Durf hierbij hoog te mikken, wees niet bang, je kunt meer aan dan je denkt.