Buitenlandsemester Moskou, Russian State University for the Humanities

Eva Leeuwerck 

De studie zelf was voor mij zeer interessant omdat mijn Russisch er veel door verbeterd is. Dat was ook mijn voornaamste reden waarom ik voor een semester naar Moskou wilde.

In het begin van het academiejaar moesten we een niveautest afleggen, zo werden de lessen Russisch dan ook op ons niveau gegeven. Ze waren zeer interessant en leerrijk. Er waren nog extra keuzevakken in het Russisch die speciaal voor buitenlandse studenten bedoeld waren. Deze vond ik wel interessant, maar door de verschillen in programma’s was het toch niet altijd mogelijk die op te nemen. Dat is meteen ook een van de grote uitdagingen – de hele administratie, zowel in Moskou als in Gent, en al het geregel die bij zo’n buitenlandsemester komen kijken. In het algemeen ben ik wel zeker tevreden dat ik op buitenlandsemester ben geweest. Het bijkomende papierwerk heb ik er dan ook gewoon bijgenomen.

   

In Rusland heb ik de tijd van mijn leven beleefd! Niet enkel dankzij de lessen, maar ook door er te leven is mijn Russisch veel verbeterd qua spreken en begrijpen. Moskou is een zalige stad waar altijd iets te doen is en de perfecte uitvalsbasis om te reizen. In de vele vrije momenten die we hadden heb ik omliggende steden bezocht en een droomreis gemaakt met de Trans-Siberische express. Een buitenlandsemester via Birak of Erasmus is iets dat je normaalgezien maar één keer in je leven kan meemaken en Rusland is op zich geen gemakkelijk land om in te leven, (bureaucratisch is het een hele uitdaging), maar ik ben blij dat ik toen de uitdaging ben aangegaan.