Buitenlandsemester Belgrado

Nel Geiregat

De tijd die ik heb doorgebracht in Belgrado was fantastisch. Ik heb in een studentenhome van de universiteit gewoond die ook een cafetaria heeft waar je elke dag ontbijt, lunch en avondeten kan krijgen. Bij mijn kamer hoorde ook een badkamer en een keuken die ik enkel moest delen met mijn ‘cimerka’ uit Rusland. Op onze gang woonden trouwens heel veel Russen, dus als je bang bent je Russisch te vergeten tijdens je verblijf in Servië, geen nood!

Belgrado is een zeer levendige maar vooral vriendelijke stad, iedereen is onder de indruk wanneer je een simpele ‘zdravo’ of ‘hvala’ zegt. Meteen voelen de mensen zich gevleid door het feit dat iemand interesse heeft in Servië, maar tegelijkertijd vinden ze het ook vreemd. ‘Waarom zou je Servisch leren, zo moeilijk,’ is de reactie vaak. Maar Serviërs staan altijd open voor een babbeltje al is het maar en passant of op de bus.

Het was vaak lastig om echt gezond te eten want op het Servisch menu staat vooral veel vlees en dan nog in grote hoeveelheden. Daarom vond ik het altijd leuk om samen te koken met mijn buren. Op die manier maak je ook nieuwe vrienden en leer je wat meer over andere culturen. Een andere manier om meer te weten te komen over Servische cultuur is via het theater. In het Nationale Theater of op Terazije zijn er fantastische theatervoorstellingen, musicals & ballet. Er bestaat ook een groep op Facebook die af en toe quizzen, workshops & uitstappen organiseert, speciaal bedoeld voor buitenlanders. Je kan daar ook terecht met al je vragen in verband met Servië.

Vanuit Belgrado kan je de rest van de Balkan makkelijk verkennen: vanuit het centraal busstation vertrekken er elke dag bussen naar Boedapest, Sarajevo, Timisoara, Zagreb enzovoort. Ook naburige steden zijn interessant om te bezoeken. Op slechts één uur met de bus sta je in Novi Sad. En dit allemaal voor een spotprijsje! Veel tijd om te reizen had ik wel niet. Ik had elke weekdag les en in het weekend moest ik taken maken of lessen bijhouden want gemakkelijk was mijn studie daar niet.

Ik ondervond de meeste moeilijkheden tijdens de lessen zelf. Ze waren niet bedoeld voor buitenlanders en in het begin was het om gewoon al te kunnen volgen heel erg lastig. Maar na een tijdje went dat wel en op die manier leer je ook een taal actief. Ik heb opstellen, mails, examens, notities in het Servisch moeten maken en vaak had ik een woordenboek nodig of maakte ik een grammaticale fout, maar uit ervaring leer je het best. Op die manier is mijn niveau Servisch op zeer korte tijd enorm gestegen.