Buitenlandsemester Gorno-Altajsk 2018-2019

Florence Braeckman

Als je van avontuur houdt, is Gorno-Altajsk de ideale bestemming. Dit stadje in Zuid-Siberië telt slechts 60 000 inwoners en is de hoofdstad van de Altajrepubliek, een regio bekend om zijn adembenemende natuur.

Eenmaal aangekomen zijn we meteen begonnen met het verkennen van de stad. We merkten al snel dat buiten een paar parken en een standbeeld hier en daar de stad niet veel te bieden heeft. Er is wel één museum waar je de geschiedenis van de Altajregio kan ontdekken. Gewoon rondwandelen in deze stad is zeker ook al een ervaring op zich. Net zoals het gebouw waar we zelf in logeerden, heeft heel de stad een erg hoog sovjetgehalte. Maar zodra je het centrum verlaat verdwijnen de asfaltwegen en maken de appartementsblokken plaats voor kleine houten huizen.

De mensen zijn vriendelijk maar kijken steevast vreemd op als ze merken dat je uit het buitenland komt. Buitenlanders en vooral Europeanen zijn ze daar namelijk allesbehalve gewend. Ook op de universiteit weet na verloop van tijd iedereen wie die ‘Belgen-studenten’ zijn. Aan het einde van ons verblijf werden we zelfs bij de plaatselijke radio uitgenodigd om een interview te geven over onze ervaringen in Gorno-Altajsk.

Als vreemde eend in de bijt was het niet altijd evident om vrienden te maken. Daarom sloten we ons aan bij een wandelclub van de universiteit en maakten we een prachtige vijfdaagse trektocht door de Siberische bossen. In deze club leerden we veel interessante en lieve mensen kennen. Maar naast de uitstapjes met hen trokken we er ook zelf op uit. Dit leverde onvergetelijke avonturen op. Zo zijn we bijvoorbeeld tot aan de Mongoolse grens gereden. We ontdekten onderweg de ongerepte  natuur van Altaj die met geen woorden te beschrijven is. Zelfs op foto’s is het moeilijk weer te geven hoe mooi het er is. Onderweg kom je – buiten een paar schapen en paarden – zo goed als niets tegen.

Opgelet: deze bestemming is wel niet voor koukleumen want in de winter kunnen de temperaturen gemakkelijk zakken tot 30 graden onder nul. Een goede jas en wat thermisch ondergoed is dus zeker een aanrader als je deze bestemming zou kiezen.

Ik kan besluiten dat het een zeer unieke en onvergetelijke ervaring was. Ik heb er enorm veel uit geleerd zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. En ik ben enorm dankbaar dat ik de kans heb gekregen om het echte Rusland te leren kennen, om zo een prachtige natuur te hebben mogen aanschouwen en om zoveel fantastische mensen ontmoet te hebben.