Buitenlandsemester Gorno-Altajsk 2017-2018

Robbe Allewaert

Gorno-Altajsk als uitwisselingsbestemming is echt een aanrader als je van avontuur houdt. Het is een niet zo alledaagse bestemming in Zuid-Siberië. De mensen zijn er heel vriendelijk en behulpzaam. Zo zijn we enkele keren thuis uitgenodigd door klasgenoten in dorpjes in de Altaj republiek. Het minpunt van de stad is dat er niet zo veel te beleven valt. Het is een klein stadje met ongeveer 60.000 inwoners. De lokale bevolking zelf noemt de stad ‘een groot dorp’.

Het nachtleven stelt ook niet zo veel voor. Als mensen feesten is dat meestal bij iemand thuis in een  appartement (wat natuurlijk ook door de koude komt). De naburige steden – hoe verder je gaat hoe groter ze zijn – Bijsk (1,5u), Barnaul (4u) en Novosibirsk (7u) liggen op flinke busritten van Gorno-Altajsk. Met de trein is geen optie omdat er helemaal geen station is in de stad. Gelukkig is er wel een luchthaven met rechtstreekse vluchten naar Moskou, Krasnoyarsk en Novosibirsk.

Al die minpuntjes worden meer dan goedgemaakt door de mooie en gevarieerde natuur in de Altaj, gaande van onmetelijke bossen met machtige rivieren tot wondermooie meren en bergen boven de 4.000 meter. In het zuiden is er zelfs steppe en leven kamelen in het wild.

Er is echter één voorwaarde om van al deze natuurpracht te kunnen genieten: je moet goed tegen temperatuurverschillen kunnen. ’s Zomers is het bijna constant rond de 30 graden (en in het zuiden stijgen de temperaturen tot 40 graden), terwijl het in de winter op een normale dag -30 is (in het zuiden zelfs -40). De stad Gorno-Altajsk ligt dan weer in een dal waardoor er een soort van microklimaat heerst en het één van de warmste steden in Siberië is.

  

 

Indien je naar hier op uitwisseling komt, ga dan ook zeker eens naar de ‘banja’. De locals zullen je met plezier en een lichte grijns uitleggen hoe je jezelf in deze Russische sauna met takken moet slaan om je huid te reinigen.

Wat Gorno-Altajsk tot een topbestemming maakt is dat je het echte Rusland leert kennen, niet het Rusland van Moskou of Sint-Petersburg. Bovendien is aan de universiteit alles goed geregeld en word je met open armen ontvangen. De lessen volg je in een klas met echte Russen aangezien er weinig uitwisselingsstudenten zijn.