Buitenlandsemester Ljubljana 2017-2018

Anke Lenssens

In het academiejaar 2017-2018 was ik op uitwisseling in Ljubljana. Ik ben zeer blij dat ik de kans heb gekregen om mijn buitenlandsemester in Slovenië door te brengen aangezien ik volledig verknocht ben aan het land en de taal. De Faculty of Arts is een heel aangename plaats om les te volgen en te studeren. De docenten zijn zeer vriendelijk en je voelt je vrij snel op je gemak bij de andere studenten. De vakken die ik heb gekozen, waren zeker de moeite waard. Het is trouwens zeer interessant om Russisch te leren vanuit het Sloveens. Zo zie je pas hoeveel Slavische talen op elkaar kunnen lijken, maar ook hoe sterk ze verschillen. Wanneer je in Gent Sloveens hebt gekozen, is Ljubljana uiteraard the place to be! Ik heb gemerkt dat het nu een beetje eenvoudiger is geworden om “de echte Sloveen” te begrijpen. Dit is niet zo evident in een land dat net als België de meest uiteenlopende dialecten heeft.

Ljubljana is een zeer mooie stad om in rond te dwalen. Elke keer ontdek je wel iets nieuws. Het mag  dan wel “de grote stad” zijn, toch heb je het gevoel dat je in een klein stadje woont. De sfeer is er gemoedelijk en mensen maken zich niet zo gauw druk. Als je van cultuur houdt, kom je  er zeker aan je trekken. Musea en kunstgalerijen vind je er in overvloed. Ben je een muziekliefhebber, dan zijn locaties als kino šiška en Kurzschluss zeker een aanrader. Slovenië is bovendien de ideale bestemming voor wie graag lekker eet. Slovenen zijn trots op hun keuken en pakken graag uit met hun uitstekende wijnen. Ze overdrijven niet, behalve met hun porties.

 

Vanuit Ljubljana kan je vrij eenvoudig Slovenië verkennen. Het openbaar vervoer is niet zo duur. Busritten in Slovenië zijn op zich al een leuke ervaring. Er is niets mooiers dan gedurende de rit het landschap te zien veranderen. Ook Zagreb raad ik ten zeerste aan. De afdeling Zuid-Slavische talen in Ljubljana organiseert begin december altijd een geweldige uitstap naar deze stad. Grijp zeker de kans om mee te gaan! De sfeer en de activiteiten zijn echt geweldig.

Slovenen zijn geen erg sociale mensen, maar eens het contact gelegd is, zit het goed. Zelf heb ik amper contact gehad met andere Erasmusstudenten. Wanneer je je een beetje openstelt, kan je ook vriendschappen sluiten met mensen uit Slovenië zelf. Je maakt misschien wel minder vrienden, maar dat is zeker geen nadeel. Met een beetje geluk kunnen er zeer mooie vriendschappen ontstaan.

Slovenië is een prachtig land met een hoekje af. Het kan ook moeilijk anders want het heeft de vorm van een nogal kloeke kip. Ik zou iedereen aanraden om op Erasmus te gaan naar Ljubljana. Let wel op: eens je er geweest bent, laat die kip je niet meer los.