Buitenlandsemester Ljubljana

Jonas, Anke en Jits trokken de afgelopen jaren naar Ljubljana om er te studeren aan de University of Ljubljana. Hieronder geven ze een kleine inkijk in hun leven in Slovenië en geven ze je wat praktische info over het leven daar.

Jonas Vantomme

Ljubljana is een relatief kleine stad die ik vergelijkbaar vind met Gent qua atmosfeer. Ook het aantal inwoners scheelt niet veel. De Ljubljanica-rivier die door de stad stroomt deed mij tevens terugdenken aan de Leie en Schelde in Gent. Het is dus zeker een mooie stad en erg geschikt voor studenten, omdat hij niet te groot is maar ook niet te klein. Daarnaast wordt, net zoals in Gent, de stad gelukkig ook niet overheerst door de studenten (relatief en absoluut gezien zijn er ook niet zo veel als in Gent) en is er naast het studentenleven ook een bruisend cultureel leven.

Afhankelijk van de afstand tot de campus(sen) waar je les hebt, kan je ofwel te voet, met de (deel)fiets/step, of met de bus gaan. De stad kent een handig systeem van felgroen-witte deelfietsen, Bicikelj genaamd. Een abonnement kost je slechts 1 euro voor een heel jaar, tenzij je de fiets langer dan een uur per keer gebruikt. Hiernaast kan je ook voor een goedkope tweedehandsfiets kiezen zoals ik, maar de kwaliteit van die fietsen is vaak minder goed. De stadsbus werkt min of meer zoals bij ons, met kaartjes waar je een bepaald tegoed kan opzetten. Weet ten slotte ook dat als je voor accommodatie in de homes kiest, de universiteit zal proberen om je zo dicht mogelijk bij de faculteit te huisvesten.

Koken is vaak (dat was voor mij althans het geval) eerder beperkt tot de weekends, aangezien je heel wat vouchers (letterlijk Boni in het Sloveens) krijgt om op alle werkdagen naar allerlei verschillende restaurants te gaan! Door de boni kun je er als student aan spotgoedkope prijzen eten. Door de inflatie zijn de prijzen iets duurder geworden, maar naar ik hoorde wil de regering maatregelen treffen om de prijs weer te laten dalen.

Erasmus in Slovenië was een uitdaging voor mij door het wennen aan een (totaal) andere omgeving en doordat communicatie en les volgen voortdurend in vreemde talen verliep. Daarnaast bood Erasmus mij ook een goede gelegenheid om eens een stukje van de wereld te zien. Zo ben ik tijdens mijn verblijf afgereisd naar Kroatië en Bosnië, maar vanzelfsprekend heb ik ook binnen Slovenië zelf de boel wat verkend met verschillende uitstappen, al dan niet met de Erasmus-organisaties van Ljubljana. Deze laatste raad ik trouwens sterk aan, voor activiteiten binnen Ljubljana en trips doorheen het land en daarbuiten. Vanwege de centrale ligging van de stad is het makkelijk om in eender welke richting te reizen, met een goed trein- en bussennetwerk. Vooral het laatste is erg goed, zeg maar gerust beter dan in Vlaanderen. Je kan daarnaast ook op eigen houtje Ljubljana verkennen, want er valt van alles te beleven en te zien. Je kan bv. elke eerste zondag van de maand (afgezien van feestdagen) alle musea in de stad gratis bezoeken!

Tot slot: ook het nachtleven valt zeker niet tegen. Als je er bv. zoals ik voor kiest om in een home van de universiteit te wonen, dan kan je je verwachten aan regelmatige kotfeestjes (domske in het Sloveens). Daarnaast zijn er ook doorheen het semester regelmatig feestjes van de Erasmus-organisaties, die wel niet gratis zijn omdat ze vaak in één van de grotere clubs plaatsvinden, maar wel telkens een goede gelegenheid bieden om de banden met de andere uitwisselingsstudenten aan te halen. Ten slotte zijn er dan nog bepaalde alternatieve, zogenaamde autonome zones in Ljubljana, waaronder Metelkova. De autonome zones kun je wat vergelijken met Christiania in Kopenhagen, maar dan veel minder extreem.

Anke Lenssens

In het academiejaar 2017-2018 was ik op uitwisseling in Ljubljana. Ik ben zeer blij dat ik de kans heb gekregen om mijn buitenlandsemester in Slovenië door te brengen aangezien ik volledig verknocht ben aan het land en de taal. De Faculty of Arts is een heel aangename plaats om les te volgen en te studeren. De docenten zijn zeer vriendelijk en je voelt je vrij snel op je gemak bij de andere studenten. De vakken die ik heb gekozen, waren zeker de moeite waard. Het is trouwens zeer interessant om Russisch te leren vanuit het Sloveens. Zo zie je pas hoeveel Slavische talen op elkaar kunnen lijken, maar ook hoe sterk ze verschillen. Wanneer je in Gent Sloveens hebt gekozen, is Ljubljana uiteraard the place to be! Ik heb gemerkt dat het nu een beetje eenvoudiger is geworden om “de echte Sloveen” te begrijpen. Dit is niet zo evident in een land dat net als België de meest uiteenlopende dialecten heeft.

Ljubljana is een zeer mooie stad om in rond te dwalen. Elke keer ontdek je wel iets nieuws. Het mag  dan wel “de grote stad” zijn, toch heb je het gevoel dat je in een klein stadje woont. De sfeer is er gemoedelijk en mensen maken zich niet zo gauw druk. Als je van cultuur houdt, kom je  er zeker aan je trekken. Musea en kunstgalerijen vind je er in overvloed. Ben je een muziekliefhebber, dan zijn locaties als kino šiška en Kurzschluss zeker een aanrader. Slovenië is bovendien de ideale bestemming voor wie graag lekker eet. Slovenen zijn trots op hun keuken en pakken graag uit met hun uitstekende wijnen. Ze overdrijven niet, behalve met hun porties.

 

Vanuit Ljubljana kan je vrij eenvoudig Slovenië verkennen. Het openbaar vervoer is niet zo duur. Busritten in Slovenië zijn op zich al een leuke ervaring. Er is niets mooiers dan gedurende de rit het landschap te zien veranderen. Ook Zagreb raad ik ten zeerste aan. De afdeling Zuid-Slavische talen in Ljubljana organiseert begin december altijd een geweldige uitstap naar deze stad. Grijp zeker de kans om mee te gaan! De sfeer en de activiteiten zijn echt geweldig.

Slovenen zijn geen erg sociale mensen, maar eens het contact gelegd is, zit het goed. Zelf heb ik amper contact gehad met andere Erasmusstudenten. Wanneer je je een beetje openstelt, kan je ook vriendschappen sluiten met mensen uit Slovenië zelf. Je maakt misschien wel minder vrienden, maar dat is zeker geen nadeel. Met een beetje geluk kunnen er zeer mooie vriendschappen ontstaan.

Slovenië is een prachtig land met een hoekje af. Het kan ook moeilijk anders want het heeft de vorm van een nogal kloeke kip. Ik zou iedereen aanraden om op Erasmus te gaan naar Ljubljana. Let wel op: eens je er geweest bent, laat die kip je niet meer los.

Jits Dumarey

Aan het begin van het eerste semester stapte ik met een bang, maar heel erg blij hartje op het vliegtuig richting Ljubljana. Eenmaal gearriveerd, was ik direct betoverd door de Sloveense hoofdstad. Door de vele activiteiten die georganiseerd werden, leerde je andere (Erasmus)studenten kennen. Mijn bang hartje was dus gauw verdwenen. Ervaringen uitwisselen, samen feesten, maar natuurlijk ook samen studeren zorgden voor goede vrienden en nieuwe vakantiebestemmingen na het Erasmusavontuur.

 

Wat betreft het niveau van de studies kan ik zeker niet klagen. De lessen en onderwerpen waren heel interessant en van een goed niveau. Op het einde van het semester kreeg ik enkele malen ‘speciale’ examens, omdat ik jaarvakken volgde met normaal enkel een examen op het einde van het jaar. Die examens waren echter van hetzelfde niveau als voor de Sloveense studenten. Voor enkele vakken moest ik in plaats van een examen een paper schrijven of artikels vertalen. Dat was ook interessant om te doen en door de vele Sloveense bronnen leerde ik een heleboel bij. Bovendien heb ik me nooit echt als een buitenlander gevoeld voor de leerkrachten. Ik moest evenveel (mee)werken als de Sloveense studenten. Uiteindelijk had ik goede en ook hoge cijfers. Ik denk dat dat vooral kwam, omdat ze snel tevreden zijn als je toont dat je je inzet en echt je best doet. In het begin moest ik bijna alles in het Engels vragen en op het einde kon ik dat in het Sloveens. Ik denk dat dat ze vooral heel blij heeft gestemd en heeft getoond dat hun doel bij het geven van de papers gelukt is.

 

Ook mijn hoofddoel om beter Sloveens te kunnen spreken, heb ik zeker en vast bereikt. Toen ik naar Slovenië vertrok, na een jaar Sloveens in Gent, kon ik redelijk wat begrijpen, maar spreken ging moeilijk. De leerkrachten daar hebben mij gedwongen om bij het schrijven van verschillende werkjes veel Sloveense bronnen te gebruiken en dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Mijn Sloveense lessen in België verlopen nu enkel in het Sloveens.

 

Ook de Sloveense cultuur en de Slovenen zijn fantastisch. Heel vriendelijke mensen die je helpen waar het kan. Na dit avontuur is Ljubljana zeker en vast mijn tweede thuis geworden!