Buitenlandsemester Ljubljana 2014-2015

Jits Dumarey

Aan het begin van het eerste semester stapte ik met een bang, maar heel erg blij hartje op het vliegtuig richting Ljubljana. Eenmaal gearriveerd, was ik direct betoverd door de Sloveense hoofdstad. Door de vele activiteiten die georganiseerd werden, leerde je andere (Erasmus)studenten kennen. Mijn bang hartje was dus gauw verdwenen. Ervaringen uitwisselen, samen feesten, maar natuurlijk ook samen studeren zorgden voor goede vrienden en nieuwe vakantiebestemmingen na het Erasmusavontuur.

 

Wat betreft het niveau van de studies kan ik zeker niet klagen. De lessen en onderwerpen waren heel interessant en van een goed niveau. Op het einde van het semester kreeg ik enkele malen ‘speciale’ examens, omdat ik jaarvakken volgde met normaal enkel een examen op het einde van het jaar. Die examens waren echter van hetzelfde niveau als voor de Sloveense studenten. Voor enkele vakken moest ik in plaats van een examen een paper schrijven of artikels vertalen. Dat was ook interessant om te doen en door de vele Sloveense bronnen leerde ik een heleboel bij. Bovendien heb ik me nooit echt als een buitenlander gevoeld voor de leerkrachten. Ik moest evenveel (mee)werken als de Sloveense studenten. Uiteindelijk had ik goede en ook hoge cijfers. Ik denk dat dat vooral kwam, omdat ze snel tevreden zijn als je toont dat je je inzet en echt je best doet. In het begin moest ik bijna alles in het Engels vragen en op het einde kon ik dat in het Sloveens. Ik denk dat dat ze vooral heel blij heeft gestemd en heeft getoond dat hun doel bij het geven van de papers gelukt is.

 

Ook mijn hoofddoel om beter Sloveens te kunnen spreken, heb ik zeker en vast bereikt. Toen ik naar Slovenië vertrok, na een jaar Sloveens in Gent, kon ik redelijk wat begrijpen, maar spreken ging moeilijk. De leerkrachten daar hebben mij gedwongen om bij het schrijven van verschillende werkjes veel Sloveense bronnen te gebruiken en dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Mijn Sloveense lessen in België verlopen nu enkel in het Sloveens.

 

Ook de Sloveense cultuur en de Slovenen zijn fantastisch. Heel vriendelijke mensen die je helpen waar het kan. Na dit avontuur is Ljubljana zeker en vast mijn tweede thuis geworden!