Buitenlandsemester Tver’ 2017-2018

Thomas Cauliez

Studeren in het buitenland is iets wat tot de verbeelding sprak voor mij, het was iets wat ik altijd al wilde doen, maar het leek steeds nog zo ver af. Nu kan ik niet geloven dat het reeds voorbij is. De week voor mijn vertrek was ik volledig klaar voor het avontuur, al was het met een heel klein hartje. Ik was erg zenuwachtig en had een beetje schrik om alleen te vertrekken. Achteraf gezien was dat helemaal nergens voor nodig. Ik heb er de tijd van mijn leven beleefd, heb er veel geleerd over de Russische cultuur en taal, en heb een heleboel nieuwe vrienden gemaakt.

Ik studeerde aan de Tver State University in de stad Tver. Met zijn 408 000 inwoners is het een naar Russische normen kleinere stad, gelegen tussen de twee Russische reuzen Moskou en Sint-Petersburg. Toen ik in Tver was, had ik echt het gevoel in Rusland te zijn, het Rusland dat ik wou zien. Het is een gezellige en rustige stad, maar heeft toch genoeg vrijetijdsmogelijkheden. Er zijn bioscopen, theaters, clubs, cafeetjes, fitnesscentra…  Elk weekend is er een markt in Tver en dat is een echte aanrader. Deze markt was naar mijn gevoel het meest Russische wat ik gedurende mijn periode in Rusland heb gezien en is voor elke West-Europeaan een echte cultuurshock. Iets wat je ook zeker moet doen wanneer je in Rusland bent, is naar de Russische banja (sauna) gaan, het is een unieke ervaring en is diep verankerd in de Russische maatschappij en cultuur.

Als je naar Rusland wil zal er sowieso redelijk wat tijd kruipen in het verkrijgen van de nodige documenten en je visum. Ook onvermijdelijk zijn de vele mails die je moet sturen naar de universiteiten om je verblijf en je studie te regelen. Uiteindelijk komt alles wel in orde, weliswaar met de nodige bureaucratische rompslomp. Op 1 september vertrok ik dan eindelijk naar Moskou met Brussels Airlines. Aan de luchthaven kwam iemand van de universiteit me ophalen en een goede vier uur en een half later zette hij me af aan mijn verblijfplaats. Je kan ook met de trein naar Tver, maar aangezien ik redelijk zwaar bepakt was en Tver toch niet echt bij de deur ligt, leek het me een logische optie om me te laten ophalen.

Ik deelde een klein appartementje met mijn huisgenoot James. We huurden het van de universiteit, wat heel makkelijk was: alles was voor ons geregeld. Met James werd ik gauw goed bevriend. Hij  studeerde net als ik Russisch. Onze buren kwamen uit Finland, Schotland, Frankrijk, Slovakije… en waren allemaal mensen met wie we dagelijks omgingen. Er bloeiden mooie vriendschappen tussen ons op. Dit is misschien wel het coolste aan een buitenlandervaring: mensen ontmoeten uit verschillende landen. We hebben samen heel wat beleefd en gereisd. Zo zijn we meerdere keren naar Moskou geweest (slechts een rit van 2 uur met de trein), hebben de nachttrein naar Sint-Petersburg genomen en zijn we naar Torzhok en Jekaterinenburg gereisd. Midden december, na de examens in Tver, ben ik alleen naar Gorno-Altajsk in Siberië getrokken waar enkele Belgische medestudenten van mij studeerden. Zo heb ik nog een hele andere kant van Rusland leren kennen.

De leerkrachten van wie ik in Tver’ les heb gehad verdienen een serieuze pluim. Ljudmila, Janne en Anatolij waren heel correcte en goede lesgevers en zijn gewoon fantastische mensen.

Ik ben zo dankbaar dat ik de kans gekregen heb om te studeren in Rusland. Het was een unieke ervaring en eenvoudigweg onvergetelijk. Ik ben veel zelfstandiger geworden, heb Rusland leren kennen op een manier die enkel mogelijk is door er te leven en heb een heleboel fantastische mensen leren kennen.