Buitenlandsemester Tver’ 2015-2016

Cher Moyson

Ik heb enorm lang getwijfeld om op uitwisseling te gaan. Eerlijk gezegd had ik gewoon schrik van “het onbekende”: wat moet ik verwachten, kan ik familie en vrienden wel vier maand missen, zal ik mijn plan wel kunnen trekken,… Maar eigenlijk kan ik zeggen dat alles waar ik bang voor was veel beter is meegevallen dan verwacht. Ok, vertrekken is niet evident, de eerste dagen (weken voor bepaalde zaken ;)) zijn wat zoeken, maar uiteindelijk zijn problemen er om opgelost te worden, wat ook gebeurt. Ik heb wel degelijk meer mijn plan leren trekken, niet alleen praktisch, maar ook mentaal. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld minder snel panikeren en gewoon een oplossing zoeken. Natuurlijk is op uitwisseling gaan vooral belangrijk om eens ondergedompeld te worden in de taal en cultuur van het land. Als je een taal studeert is het toch wel belangrijk om eens in het land zelf voor een langere periode te verblijven, en dan niet alleen voor de taal op zich, maar ook om de mentaliteit van de mensen te leren kennen. Ik kan eigenlijk alleen maar zeggen dat ik zeker geen spijt heb, hoe hard ik er ook eigenlijk eerst tegenop zag. Ik zou het zeker opnieuw doen!

Ik trok voor een semester naar Tver’ State University, in Rusland.

 Tver’ is een relatief kleine stad. Alles lijkt dicht bij elkaar in het echte centrum, maar Tver’ stopt uiteraard niet bij het stadscentrum zelf. Het gebied errond is groot, met wat shoppingcentra buiten de stad en natuurlijk ook veel natuur. Het centrum vond ik gezellig. Er zijn veel winkeltjes en restaurants en cafés. Altijd gezellig om gewoon wat rond te wandelen en op winterse dagen dan ergens binnen te duiken voor een lekkere kop koffie. Er is ook de Volga natuurlijk, met aan de oever de cinema “Zvezda” en het stadsparkje, met een soort pretparkje voor kinderen. In september gingen we vaak wandelen en nestelden ons dan in het gras aan de oever van de rivier.

Vanuit Tver’ kan je op minder dan 2 uur in Moskou staan. Petersburg is ook makkelijk met de trein te doen, al is het dan wel een slaaptrein of de Sapsan (sneltrein). In dat geval doe je er maar 3 uur over. Er rijden ook veel busjes vanuit Tver’ naar de nabijgelegen dorpjes en stadjes binnen het oblast Tver’. Bovendien is Tver’ een echte studentenstad, met veel studenten, maar ook veel locals.

 In Tver’ wordt er een vast pakket voor buitenlanders aangeboden. Dit omvat: Russische grammatica, spreken, schrijven, Russische literatuur en Maatschappij/Geschiedenis/Cultuur. Extra vakken opnemen kan altijd, bv. voor een minor, maar dat moet je zelf regelen. De examens zijn allemaal schriftelijk en op één week. Het is wat makkelijker dan in Gent, maar je hebt er natuurlijk wel de buitenlandervaring bij.

Nog wat praktische zaken. Brussels Airlines biedt een voordelig pakket voor studenten aan. Hiermee heb je een heen-en terugvlucht voor €299 en mag je 2 stuks bagage van 23kg meenemen en bovendien krijg je ook nog 5 kortingscodes van 20% voor mensen die je tijdens je verblijf komen bezoeken.

Een kot of appartement zoeken hoef je niet te doen – de universiteit regelt dit.

Bij aankomst kan je ervoor kiezen je in Moskou te laten ophalen door een taxi die ingehuurd is via de unief. De andere optie is zelf via aeroexpress-metro-trein-taxi (of marsjroetka) in Tver’ geraken. Wij hebben de tweede optie genomen, maar dat was niet de beste keuze. Met 50 kg bagage op de metrotrappen sleuren tijdens het spitsuur in grote haast om op tijd bij je trein te zijn is niet ideaal… We hebben het overleefd, maar onszelf ook erg vervloekt. Toen we terugkeerden, zijn we met de taxi van Tver’ rechtstreeks naar de luchthaven gereden.

Overal in Tver’ zijn er leuke en vooral lekkere plekjes te vinden. Wij hebben zo goed als overal gegeten en nergens tegenslag gehad. Het is ook overal goedkoop en je vind in elk restaurant of café wel iets naar je zin, het is altijd een mix van Russische en Westerse keuken. Mijn favorieten waren Gastropub, Budweis, Paralelli, Nyjama, City Bar, Lublin, Town en Cactus, maar eigenlijk ging ik zowat overal graag. Er zijn ook veel koffiebars, daarvan vond ik Traveller’s coffee de beste (super cappucino’s!). Uitgaan kan je in Kultura Club. Toffe, losse sfeer.

 Zin in een uitstap? Ga eens naar een typische markt op zaterdagochtend! Simpele wandelingen langs de Volga, met het busje naar shoppingcentra in de buurt, waar je ook steeds iets kan eten. Als je buiten Tver’ wil reizen, kan je al voor een dag naar Moskou of Petersburg. Wil je dichter bij Tver’ blijven, ga dan eens naar Ostashkov, een echt spookdorpje, maar wel met een groot mooi meer en klooster erbij. Ook Torzhok is leuk voor een dagje. De kleine versie van Tver’ gemixt met een typisch Ardeens dorpje. Begin november vindt er een soort volksfestival plaats om de winter te verwelkomen.