Zomercursus Petrozavodsk

Piotr Garré
Wanneer de eerste zon begint te schijnen en de zomer voor de deur staat, krijg ik het verlangen om naar Petrozavodsk te reizen! Ik ben er twee keer op zomercursus geweest, telkens een maand, en iedere keer is het de vakantie van mijn leven geweest: op sociaal, cultureel, avontuurlijk en taalvlak.

Petrozavodsk ligt in Karelië, een gebied ten noorden van Sint-Petersburg. Kareliërs zijn rustige en vriendelijke mensen!

De lessen

Wanneer je naar Petrozavodsk gaat op zomercursus, ga je in de eerste plaats om je Russisch bij te schaven. En ik kan je garanderen dat je er niet naast zal zitten! Ik heb mensen leren kennen die geen woord Russisch spraken, maar na twee weken waren de eerste resultaten meer dan goed zichtbaar.

De school waar je les volgt heet  “Russian language school Enjoy Russian”. De onderwijzers zijn één voor één professionals, hun lessen zijn zeer goed voorbereid en ze laten je goed participeren. Spreekvaardigheid is zeker gegarandeerd! Je kan kiezen voor lessen in groep, mini-groep, individueel. Zie ook voor mee info: http://enjoyrussian.com/

Naast de lessen organiseert de school verschillende activiteiten waaronder een internationale “food-party”, bowling, uitstapjes, rafting, … Eigenlijk kan je de uitstappen ook zelf organiseren, bv. met je vrienden ter plaatse. Dat is eigenlijk wat goedkoper, maar je moet het dan wel allemaal zelf doen.

Gastgezin

Je kan er niet om heen, maar bij een zomercursus hoort ook een “жильё” (een woonst). Er zijn twee mogelijkheden: of je huurt een appartementje of je kiest voor een gastgezin. Voor je spreekvaardigheid is een gastgezin de beste keuze want hij doet zijn uiterste best om naar dialoog te zoeken met jou, zodat je je Russisch optimaal praktiseert. Ben je meer een stil type, niet getreurd, zij zullen dan de eerste stap zetten om een gesprek aan te gaan.

Het gastgezin doet haar uiterste best om je zo goed mogelijk te ontvangen en ik kan je garanderen dat Russen zeer gastvrij kunnen zijn, “ЗА ЗДОРОВЬЕ”!

Wat de maaltijden betreft kan je kiezen uit een woonst met ontbijt en avondmaal, of enkel een ontbijt. Mocht het niet klikken met het gastgezin dan kan de school zonder enig probleem naar een nieuw gastgezin uitkijken. De klant is namelijk koning en de organisatoren verwaarlozen dit gezegde absoluut niet!

Vrijwilligers

De school werkt samen met vrijwilligers. Dit zijn jongeren die erg gemotiveerd zijn om je wegwijs te maken in de stad. Velen van hen studeren Engels, waardoor je makkelijk met hen kan communiceren. Maar uiteraard ben je er in de eerste plaats voor je Russisch! De vrijwilligers doen mee aan nevenactiviteiten, buiten de schooluren staan ze klaar om je te helpen bij inkopen of gaan gewoon graag met je mee op café of in de stad wandelen: cultuuruitwisseling gegarandeerd!

Praktisch

Een reis naar Rusland organiseren gaat gepaard met wat administratie, maar het gaat veel vlotter dan je denkt.

Voor Rusland heb je natuurlijk een visum nodig. Voor je visumaanvraag heb je volgende dingen nodig:
– visumaanvraagformulier (http://www.vhs-belgium.com/);
– uitnodigingsbrief van de school: die kan je per mail aanvragen aan de school (maar vraag toch aan de ambassade of het consulaat of ze een kopie aanvaarden), maar het zekerst is het om je uitnodiging via DHL te laten versturen. Dat kost wel wat, maar het bespaart je heel wat zorgen;
– Een geldige reispas (zie voorwaarden: http://www.vhs-belgium.com/);
– Een extra internationale verzekering (de ambassade heeft een vaste lijst waar ze niet van afwijken; de mutualiteit is niet voldoende);
– Over het algemeen kost een visumaanvraag € 30,00 maar wanneer je kan voorleggen dat je voor je studies naar Rusland gaat, moet je deze kost niet betalen.

Andere kosten:
– Vliegtuigticket: ongeveer € 350,00
– Trein: Sint-Petersburg – Moermansk: € 50,00 heen en terug
– Cursus Petrozavodsk: € 600,00 / maand
– Gastgezin (ontbijt, avondmaal incl.): € 470,00 / maand

Je kan natuurlijk ook voor twee weken kiezen; of je kan zelf voor je maaltijden instaan.

Hoe er geraken

Je neemt het vliegtuig naar Sint-Petersburg (Pulkovo 2). Vanuit de luchthaven ga je het goedkoopst met de bus naar het treinstation. Vanuit het station neem je de trein naar “Moermansk” en stap je af in “Petrozavdsk”. Het is maar enkele uren rijden.

Tot slot

Mocht je de zomercursus meemaken wens ik je op het minste hetzelfde toe wat ik heb meegemaakt! Ik heb er alvast mijn hart verloren!