Zomercursus Sint-Petersburg

Evelyn De Coster

Sint-Petersburg is een ideale stad om voor het eerst kennis te maken met Rusland. De stad doet vrij Europees aan, waardoor de overgang van Europa naar Rusland minder bruusk is. Een zomercursus op de Polytechnische universiteit van Sint-Petersburg zal hoe dan ook voordelig zijn voor je Russisch.

 

De eerste dagen

Op de introductiedag wordt je niveau van Russisch door middel van een korte test gemeten waarna je dan in de juiste groep wordt ingedeeld naar gelang je niveau. Ook krijg je een toegangskaart (пропуск) om in het universitaire gebouw binnen te mogen en een Russische studentenkaart waarmee je overal gratis of met korting binnen mag in museums. De Hermitage is volledig gratis voor studenten. Je kan die dus zo vaak je wil bezoeken. De eerste dag moet je je paspoort even afgeven voor de registratie.

 

Verblijf

Beursstudenten verblijven in een studentenhostel dat recentelijk volledig nieuw is gebouwd op 20 minuten stappen van de universiteit waar de lessen doorgaan. Op elke verdieping is een keuken aanwezig en elke twee kamers delen een toilet en een douche. Keukengerief moet je bij de administrator aanvragen, maar meestal was dit niet voorhanden. Je zal dus zelf voor potten en pannen, mes en vork e.d.m. moeten zorgen. Wel zijn er was- en droogmachines voorzien. Helaas is er geen gemeenschappelijke kamer zoals een living aanwezig om met andere studenten kennis te maken en activiteiten te doen. De keuken was daarom de meest gebruikte plaats om samen iets te doen. Niet-beursstudenten die betalen voor de lessen en het verblijf hadden iets minder geluk. Zij verbleven in het oude gebouw van IMOP (het gebouw waar internationale studenten les volgen). Ze moesten weliswaar niet ver stappen om naar de lessen te gaan, maar de accommodatie liet veel te wensen over. Je zal dus best twee keer moeten nadenken als je voor deze cursus wil betalen.

 

 

Lessen

Elke dag van de week zijn er lessen in de voormiddag voorzien van 9.30-12.00. In de namiddag ben je vaak volledig vrij om te doen wat je wil. De lessen die je krijgt hangen af van het programma dat je gekozen hebt. Voor het programma “Focus on Russia” krijg je twee vakken: Politics of Russia, dat in het Engels wordt gegeven en de rest van de andere dagen  krijg je Russisch. Op vrijdagen wordt door de leerkracht meestal een korte uitstap of educatieve wandeling georganiseerd ter afsluiting van de lessenweek.

 

 

Uitstappen

In het weekend was er elke week een uitstap voorzien om kennis te maken met de pracht en praal van Sint-Petersburg. Uitstappen naar Pushkin, Peterhof en de Hermitage zaten inbegrepen in de kost van het programma. Op de uitstap word je wel gegidst door een Engelstalige gids omdat het niveau van Russisch niet bij alle studenten gelijk lag.

 

 

Praktisch

Als je een zomercursus in Sint-Petersburg wil doen, ga je naar de website van de Polytechnische Universiteit van Sint-Petersburg. Daar vind je alle informatie in verband met documenten die je moet doorsturen om je aanvraag voor een beurs in te dienen. Je zal zelf voor je visum en vliegtuigtickets moeten zorgen. Ook het eten tijdens je verblijf betaal je volledig zelf. Begin op tijd!