Colloquia en conferenties

Event Information:

 • Woe
  18
  Mar
  2020

  Uitgesteld tot latere datum - Cerise lecture: Van Gorbatsjov tot Poetin, de geschiedenis neemt wraak

  19:30Het Pand, Onderbergen 1

  Uitgesteld

  Cerise lecture by Bert De Craene (VRT)

  Luitenant-kolonel van de KGB Vladimir Poetin zat in zijn kantoortje in Dresden toen de Muur in het nabije Berlijn viel. Poetin was verbitterd maar het ergste moest nog komen: de implosie van zijn eigen land, de USSR. Poetin besloot, als het aan hem lag, een eind te maken aan deze vernedering en het Nieuwe Rusland weer internationaal respectabel te maken door wraak te nemen op de geschiedenis en aan te knopen bij het ooit vermaledijde tsarisme.

  Bert De Craene was een kwarteeuw journalist bij de VRT-radionieuwsdienst en het magazine Aktueel. Hij werkte ook voor Klara waar hij documentaires maakte over internationale politiek. Sinds halverwege de jaren 80 volgde hij de turbulente gebeurtenissen in Midden- en Oosteuropa en de voormalige Sovjet-Unie. In 1989 maakte hij van dichtbij het uiteenvallen van het Oostblok mee met als hoogtepunt het neerkomen van de Muur in Berlijn op 9 november. Daarna volgde hij van nabij de implosie van de Sovjet-Unie, onder andere in de Baltische sovjetrepublieken, waar de burgers het eerst in opstand kwamen tegen het Kremlin. Na het uiteenvallen van de USSR versloeg hij van dichtbij de burgeroorlogen in Joegoslavië, die ook leidden tot het uiteenvallen van Tito’s droom.

  Bert De Craene schreef boeken over migranten, de ontwikkelingen in Oost-Europa na het afscheid van het communisme, het nieuwe Rusland en paus Johannes Paulus II.