Slavische films

In deze reeks komen films uit verschillende perioden en uit verschillende Slavische landen aan bod. Via de films krijgt de kijker zicht op hoe bepaalde concrete gebeurtenissen, bv. sociopolitieke veranderingen of cultuurproducten, zoals literatuur, behandeld, gepresenteerd en/of gepercipieerd werden en worden. Elk jaar is er een nieuw centraal thema. In de voorbije jaren lag de focus achtereenvolgens op Wereldoorlog I; de nasleep van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie; adaptaties van Slavische literaire werken; de vele en veelsoortige revoluties die in de Slavische landen plaatsvonden sinds het begin van de twintigste eeuw; en de beste films van de afgelopen 10-15 jaar. Dit jaar gaan we op hetzelfde elan verder, en tonen we parels – speelfilms en documentaires – van de laatste 10-15 jaar.

Bij elke film hoort een korte introductie van om en bij de tien minuten waarbij we de film en de context schetsen. Af en toe nodigen we ook de regisseur uit. Voor alle films is ondertiteling voorzien (in het Engels of het Nederlands).

Seizoen 2019-2020

 • Woe
  09
  Okt
  2019

  Razredni sovražnik | Class Enemy

  19:30Filmplateau, Paddenhoek

  Slovenië, 2013 – Rok Biček

  De film speelt zich af in een Sloveense middelbare school en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De sfeer in een van de klassen is verre van perfect, maar wanneer een nieuwe leraar Duits komt, beginnen de problemen pas echt. De leerkracht, Robert, is streng, veeleisend, heeft geen kaas gegeten van pedagogie en schept er plezier in de scholieren te vernederen. Wanneer een van de meisjes uit de klas zelfmoord pleegt, is het hek van de dam. De leerlingen beschuldigen Robert ervan dat hij het meisje, Sabina, tot zelfmoord heeft gedreven. Ze revolteren tegen het systeem en de leerkrachten, overtuigd dat ze alle antwoorden hebben. Maar hebben ze echt de juiste antwoorden? Is alles echt zo zwart-wit?

  Class enemy werd warm ontvangen op vele filmfestivals en is bekroond met verscheidene prijzen, waaronder de 'Fedeora Award' (International Critics' Week, Venice, 2013); zeven prijzen op het Filmfestival van de Sloveense film (2013), en vier prijzen op het filmfestival van Bratislava (2013).

 • Din
  29
  Okt
  2019

  Kratki izlet | A Brief Excursion

  19:30Filmplateau, Paddenhoek

  Kroatië, 2017 – Igor Bezinović

  Stola's vriendin Laura heeft het voor de derde en nu echt laatste keer uitgemaakt. Zijn zomer is een lange, lome aaneenschakeling van bandjes kijken, overmatig drankgebruik, seks in de bosjes en gesprekken over alles en niks. Maar op een dag komt hij Roko tegen, een oude bekende, die op zoek is naar middeleeuwse fresco's in een nabijgelegen klooster. Roko overtuigt Stola en een willekeurige groep feestgangers om met hem mee te gaan op zijn zoektocht. Wanneer hun bus op een afgelegen plek kapot gaat, verandert hun korte excursie in een allegorische reis naar het onbekende.

  Deze documentaire-speelfilm heeft veel prijzen gekregen, onderen andere ‘Best Director Award’ op het Andrey Tarkovsky International Film Festival van 2017; ‘Young Critics Jury Award’ op hetzelfde festival; en ‘Best Film’ in de Brave Balkan Competition, Auteur Film Festival van 2017.

 • Do
  28
  Nov.
  2019

  Daymohk (Het land van de voorouders)

  19:30Filmplateau, Paddenhoek

 • Ma
  24
  Feb
  2020

  Аритмия | Arrhythmia

  19:30Filmplateau, Paddenhoek

  Rusland, 2017 – Boris Chlebnikov

  Arrhythmia is een Russisch familiedrama van regisseur Boris Khlebnikov, dat op een oprechte wijze laat zien hoe het is om bij de ambulancehulpdiensten te werken, en daarbij ondanks de extreme werkomstandigheden waarbij de dood elk moment kan toeslaan, toch de menselijkheid te kunnen bewaren. De film vertelt het verhaal van de zorgzame en toegewijde ambulancier Oleg, die lijdt onder de werkdruk en onder de wensen van het management, dat niet de mens, maar de statistieken en efficiëntie belangrijker acht. Thuis loopt het ook niet van een leien dakje. Zijn vrouw, die ook arts is, wil scheiden. Onder druk van haar familie en de eisen van de prestatiemaatschappij staat Katja op het punt om de scheidingspapieren te tekenen, maar Oleg geeft haar niet zonder slag en stoot op. Oleg zit gevangen in een existentieel dilemma: hij doet alles om zijn patiënten te redden, maar zal hij zo ook zijn liefde, die hem zowel pijnigt als sterk maakt (en daarmee ook zichzelf) kunnen redden?

  Arrhythmia werd met veel lof ontvangen en bekroond met vele prijzen. Op het belangrijkste Russische filmfestival Kinotavr kreeg de film in 2017 de prijs voor beste film. Aleksandr Jatsenko, de acteur die Oleg speelt, kreeg op het festival Karlovy Vary in Tsjechië de prijs voor beste acteur.

 • Din
  24
  Mar
  2020

  Родени от пепелта | Born From the Ashes & Сънувам старци | I Dream of Mummers

  19:30Filmplateau, Paddenhoek

  Bulgarije, 2000 & 2011 – Adela Peeva

  Born from the Ashes (2000) en I Dream of Mummers (2011) zijn twee documentaires van de prominente Bulgaarse regisseur Adela Peeva. In heel Europa is ze het best bekend om haar bekroonde documentaire Whose this song? (Чия е тази песен?, 2003).

  Born from the Ashes is een documentaire film over één welbepaalde gemeenschap, de Roma die in de dorpen in de buurt van het bergstadje Tvarditsa in Bulgarije wonen. De documentaire zoomt in op de moeilijkheden die de mensen in deze gemeenschap overwinnen en de offers die ze brengen terwijl ze enerzijds proberen hun identiteit te behouden en anderzijds pogen zich te schikken naar de voorwaarden van de huidige maatschappij. In Bulgarije leven er 800.000 Roma, of 10% van de totale bevolking van het land. Ze leven in gesloten gemeenschappen, vaak zelfs in getto’s. Ze leven vaak in armoede en kennen een hoge graad van kindersterfte en alcoholisme. Het aantal Roma in de Bulgaarse gevangenissen ligt bijzonder hoog.

  De film werd bekroond op het International Film festival van Trento.

  I Dream of Mummers is een documentaire over vriendschap en tradities. Detsjo en oom Ivan, twee oude mannen, wonen in het kleine dorpje Soesjitsa in het zuiden van Bulgarije. Ze zijn al zo lang als ze zich kunnen herinneren vrienden en verkleden zich al meer dan 50 jaar lang in de late zomer als ‘koekeri’ om deel te nemen aan de traditionele ‘koekeri’-dans op het dorpsplein. Deze traditie gaat niet alleen vele eeuwen terug, ze is bijzonder belangrijk voor vele plaatsen in Bulgarije. In het dorp van Detsjo en oom Ivan heeft de traditie haar authenticiteit bijna volledig behouden en is ze nog steeds te zien zoals ze eeuwen geleden al werd uitgevoerd.

  De documentaire heeft veel internationale prijzen gewonnen, waaronder Audience Film Prize op het 12e Internationaal Festival van de Etnografische Film (Londen, 2011) en Best Film on Intangible Heritage op het 20e Internationaal festival voor etnologische film (Belgrado, 2011).

 • Din
  28
  Apr
  2020

  Srbenka

  19:30Filmplateau, Paddenhoek

  Kroatië, 2018 – Nebojša Slijepčević

  Tijdens de Joegoslavische oorlog wordt in Zagreb een Servisch tienermeisje vermoord. Een kwarteeuw later kiest een Kroatische theaterregisseur ervoor een toneelstuk over de etnische moord te maken. De repetities maken bijzonder veel los bij iedereen die meewerkt en in het bijzonder bij de twaalfjarige Nina: zij vertelt dat ze in huilen uitbarstte toen ze ontdekte dat ze niet van Kroatische, maar van Servische afkomst is. De wreedheden van de Joegoslavische oorlog vonden al meer dan twintig jaar geleden plaats, maar blijven het leven mee bepalen, zelfs dat van jonge kinderen die zelf niets met de wrede oorlog te maken hadden en hebben. Ze worden zich al heel vroeg bewust van hun etniciteit en proberen hun afkomst te verbergen. Deze confronterende documentaire won de prijs voor beste documentaire op de filmfestivals van Cannes (2018) en Sarajevo (2017).

 

Vorige reeksen