Slavische films

In deze reeks komen films uit verschillende perioden en uit verschillende Slavische landen aan bod. Via de films krijgt de kijker zicht op hoe bepaalde concrete gebeurtenissen, bv. sociopolitieke veranderingen of cultuurproducten, zoals literatuur, behandeld, gepresenteerd en/of gepercipieerd werden en worden. Elk jaar is er een nieuw centraal thema. In de voorbije jaren lag de focus achtereenvolgens op Wereldoorlog I; de nasleep van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie; adaptaties van Slavische literaire werken; de vele en veelsoortige revoluties die in de Slavische landen plaatsvonden sinds het begin van de twintigste eeuw; en de beste films van de afgelopen 10-15 jaar. Dit jaar gaan we op hetzelfde elan verder, en tonen we parels – speelfilms en documentaires – van de laatste 10-15 jaar.

Bij elke film hoort een korte introductie van om en bij de tien minuten waarbij we de film en de context schetsen. Af en toe nodigen we ook de regisseur uit. Voor alle films is ondertiteling voorzien (in het Engels of het Nederlands).

Seizoen 2023-2024

 • Do
  09
  Nov.
  2023

  Izbrisana | Erased

  19:30Campus Ufo, Technicum, Blok 2, Auditorium F

  Slovenië 2018, Miha Mazzini & Dusan Joksimovic

  Izbrisana (Erased) is een film van Miha Mazzini gebaseerd op zijn gelijknamige boek.

  We volgen Ana, een jonge moeder die net bevallen is in het lokale ziekenhuis. Alles is in orde, maar er blijkt een klein probleem te zijn met haar papierwerk: haar dossier is niet te vinden in de computer. Eerst denkt het personeel dat het om een tijdelijk dataprobleem gaat door slechtwerkende software. Heel snel, echter, blijkt er meer aan de hand te zijn. Ana raakt steeds meer verward in een web van bureaucratie dat Kafkaiaanse proporties aanneemt. Doordat ze geen dossier heeft, heeft ze geen recht op sociale zekerheid, een permanent adres, en zelfs geen recht op haar kind. Ze wordt brutaal gedwongen om haar pasgeboren dochter achter te laten totdat alles opgelost is.

  Uiteindelijk blijkt dat Ana niet ingeschreven is in het bevolkingsregister en dus als buitenlander wordt beschouwd, ook al heeft ze haar hele leven in Slovenië doorgebracht. Legaal bestaat ze eigenlijk niet, waardoor haar kind als wees wordt geregistreerd en op een lijst voor adoptie terechtkomt. De film gaat met dit verhaal in (op de gevolgen) van een donkere bladzijde uit de Sloveense geschiedenis. In 1991, na de Sloveense onafhankelijkheidsverklaring, heeft de overheid immers 2% van de bevolking uit het bevolkingsregister geschrapt.

  De film is uitgebreid gelauwerd en viel onder meer in de prijzen tijdens het FEST International Film Festival (2019), het Pula Film Festival (2019) en het Slovene Film Festival (2018).

   

   

 • Do
  14
  Dec.
  2023

  Светът е голям и спасение дебне отвсякъдe | The World Is Big and Salvation Lurks Around the Corner

  19:30Campus Ufo, Technicum, Blok 2, Auditorium F

  Bulgarije 2008, Stefan Komandarev

  De film begint in 1970, wanneer Alex (Saško) wordt geboren in een klein Bulgaars stadje. Zijn familie emigreert al snel naar het Westen, meer bepaald naar Duitsland. 25 jaar later slaat het noodlot toe. Door een zwaar auto-ongeluk verliest Saško zijn ouders en lijdt hij zelf aan geheugenverlies. Saško's grootvader, de legendarische (of beruchte?) Bai Dan, komt naar Duitsland om hem te helpen. Bai Dan leert zijn kleinzoon backgammon spelen en neemt hem mee met een reis per tandem naar Bulgarije. Zo krijgt Saško uiteindelijk niet alleen zijn geheugen, maar ook zijn zin om te leven terug.

  Светът е голям... is ondertussen uitgegroeid tot een cultfilm en kreeg vele onderscheidingen, zowel in Bulgarije als daarbuiten. Zo mag de film prijzen vanop de internationale filmfestivals in Bergen, Warschau, Zürich, Almaty, Vilnius, Minsk, Taipei, enz. op zijn palmares zetten.

   

   

   

 • Woe
  28
  Feb
  2024

  Как cпасти мёртвого друга | How to save a dead friend

  19:30Campus Ufo, Technicum, Blok 2, Auditorium F

  (Rusland) / Zweden / Noorwegen / Frankrijk / Duitsland 2022, Marusja Syroečkovskaja

  Vorig jaar nog op Film Fest Gent, dit jaar in onze intieme filmreeks.

  In deze aangrijpende documentaire toont Syroečkovskaja hoe haar geliefde Kimi ten onder gaat aan drugs. Ze puzzelt hiervoor honderden uren beeldmateriaal samen die ze gedurende twaalf jaar (sinds haar zestiende) van haar leven heeft gemaakt. De film is tegelijk een weerspiegeling van het leven voor jongeren in Rusland: ze toont de inertie van de generatie millenials die zich machteloos voelt tegenover de toenemende politieke repressie onder Vladimir Poetin. 

  De documentaire viel in de prijzen tijdens het Bilbao International Festival of Documentary and Short Films, Buenos Aires International Festival of Independent Cinema, Ghent Film Festival en Singapore International Film Festival.

  Onlangs verscheen in Raam op Rusland een interview met de regisseur: https://www.raamoprusland.nl/dossiers/cultuur/2447-portret-van-een-depressieve-generatie

   

   

 • Do
  02
  Mei
  2024

  Balada | A Balad

  19:30Campus Ufo, Technicum, Blok 2, Auditorium F

  Bosnië & Herzegovina 2022, Aida Begić 

  Balada is een moderne interpretatie van het "perfecte vrouwbeeld" dat in veel Zuidslavische folklore ballades naar voren komt. In die ballades schikten vrouwen zich vaak aan hun tragische lot, in deze film, echter, gaat Begić op zoek naar moderne vrouwelijke liefde, vrijheid en identiteit.

  Het hoofdpersonage van de film, Merjem-Meri, is een dertigjarige huisvrouw en moeder van de achtjarige Mila. Ze verhuist na een huwelijk van tien jaar weer naar haar ouderlijke huis. Meri ontdekt er snel dat ze er verstrikt raakt in een web van provinciale regels, verwachtingen en een complexe relatie met haar ambitieuze moeder en haar verwende jongere broer. In een poging om zichzelf opnieuw te leren kennen, waagt ze zich aan een auditie voor een film die in haar buurt zal opgenomen worden.

 

Vorige reeksen