Slavische films – seizoen 2014-2015

All Quiet on the Eastern Front? Slavische films over Wereldoorlog I

Honderd jaar geleden begon de Grote Oorlog. 2014 staat vol gepland met herdenkingen en evenementen, waarbij vooral aandacht besteed wordt aan het westelijke front. Maar hoe zat het met het oostelijke front, waar de oorlog minstens even hevig woedde? En is de Grote Oorlog in Oost-Europa even belangrijk voor het collectief geheugen als in West-Europa? Zijn de feiten niet ondergesneeuwd geraakt door andere cruciale gebeurtenissen, zoals de Oktoberrevolutie en het communisme? En heeft het uiteenvallen van de Sovjetunie de receptie van Wereldoorlog I veranderd?

Via films uit verschillende perioden en uit verschillende Slavische landen krijgen we zicht op de gebeurtenissen aan het oostelijke front en vooral ook op hoe die gebeurtenissen in Oost-Europa herinnerd en gepercipieerd werden en worden.

 • Din
  25
  Nov.
  2014

  Крадецът На Праскови | The Peach Thief

  19:30Lokaal 110.046, Blandijn

  Bulgarije, 1964 – Vulo Radev

  Wereldoorlog I loopt op zijn einde. Bulgarije, dat meestrijdt met Oostenrijk-Hongarije, is aan de verliezende kant. Er heerst onvrede bij de soldaten, de Servische troepen dreigen vanuit Griekenland door te stoten. Ivo, een Servische krijgsgevangene, probeert te ontsnappen uit een Bulgaars kamp en komt terecht in een privétuin. Daar ontmoet hij Lisa, de echtgenote van de burgemeester, een strenge en harteloze kolonel. Lisa en Ivo worden verliefd, maar hun relatie is gedoemd door de snel veranderende omstandigheden.

  Toon details
 • Din
  09
  Dec.
  2014

  Свети Георгије убива аждаху | Saint George Shoots the Dragon

  19:30Lokaal 110.046, Blandijn

  Servië, 2009 – Srđan Dragojević

  Een klein dorpje bij de Sava-rivier, niet ver van de grens met Oostenrijk-Hongarije, vanaf de eerste Balkanoorlog tot de eerste grote veldslag van WOI - de Slag bij Cer (augustus 1914). Na de eerste Balkanoorlog ontstaan er heel wat spanningen tussen de veteranen van de Balkanoorlogen en de jonge, gezonde mannen in het dorp. Die spanningen vertalen zich ook in een conflict tussen Gavrilo, veteraan, en Đorđe, de gendarme van het dorp, en Katarina. Voor de eerste Balkanoorlog was Gavrilo verloofd met Katarina, maar tijdens zijn afwezigheid is ze getrouwd met Đorđe. Ook nu nog heeft ze gevoelens voor Gavrilo. Bij het uitbreken van Wereldoorlog I worden alle gezonde mannen opgeroepen voor het leger. De veteranen blijven achter en geruchten dat zij het op de achtergebleven vrouwen hebben gemunt winnen gauw terrein. Om te voorkomen dat de gezonde rekruten aan het front zouden muiten, roept de militaire staf ook alle veteranen op voor de strijd.

  Toon details
 • Din
  17
  Feb
  2015

  Austeria

  19:30Lokaal 110.046, Blandijn

  Polen, 1982 – Jerzy Kawalerowicz

  De provincie Galicië, de eerste dagen van WOI. Een Poolse jood, Tag, heeft een herberg (austeria betekent herberg) niet ver van de Russische grens. Een aantal mensen, op de vlucht voor het Russische leger, zoekt onderdak in de herberg: een groep Chassidische joden, een joodse dame uit Wenen en een Hongaarse hussaar. Sommigen willen vluchten, anderen, zoals Tag, willen blijven en hun eigendommen beschermen. De groep gaat een angstige en verwarrende nacht in.

  Toon details
 • Din
  24
  Feb
  2015

  Josef

  19:30Lokaal 160.015, Blandijn

  Kroatië, 2011 – Stanislav Tomić

  1915, Galicië. Kroatische soldaten van het Habsburgse leger strijden aan het Oostfront tegen het Russische leger en Tsjerkessische strijders / bandieten. Een Kroatische soldaat komt levend uit de strijd en trekt het uniform van een dode onderofficier, een zekere Josef, aan. Hij gaat voor een tijdje door het leven als de onderofficier, maar een officier ontdekt dat de Kroatische soldaat niet is wie hij beweert te zijn, met alle problemen vandien. Daarna neemt nog een andere soldaat de valse identiteit aan. Deze valse Josef wordt later de president van het Socialistische Joegoslavië: Tito.

  Toon details
 • Din
  10
  Mar
  2015

  Dobrý voják Švejk | The Brave Soldier Švejk

  19:30Lokaal 160.015, Blandijn

  Tsjechoslowakije, 1956 – Karel Steklý

  Gebaseerd op Jaroslav Hašeks bekende satirische roman. Het begin van het verhaal valt samen met dat van Wereldoorlog I. Soldaat Švejk wil dienen in het Oostenrijks-Hongaarse leger om aan het oostfront te gaan strijden. Via wat omwegen wordt hij uiteindelijk opgeroepen en vertrekt hij naar het front. Op weg naar het front neemt hij alle bevelen van zijn oversten letterlijk, wat tot absurde situaties leidt.

  Toon details
 • Din
  24
  Mar
  2015

  Адмирал | Admiral

  19:30Lokaal 160.015, Blandijn

  Rusland, 2008 – Andrej Kravčuk

  De film draait rond Aleksandr Kolčak, poolreiziger en officier in de Russische marine. Rusland lijdt grote verliezen in de oorlog met Duitsland. De tsaar wordt afgezet, de revolutie breekt uit, Rusland trekt zich terug uit de oorlog en op Russische bodem barst de burgeroorlog los. Kolčak wordt leider van de Witte beweging en gaat de strijd aan met de bolsjewieken. Maar de film is ook een verhaal over een ultieme liefde, tussen Kolčak en Anna Timirjova.

  Toon details
 • Din
  05
  Mei
  2015

  Die Wälder sind noch grün | The woods are still green

  19:30Lokaal 160.015, Blandijn

  Slovenië & Oostenrijk, 2014 – Marko Nabersnik

  Oostenrijks-Hongaarse soldaten houden de wacht in een commandopost, geïsoleerd in de bergen, niet ver van het zuidelijke front. De kleine groep komt onder vuur te liggen. Enkel soldaat Jacob Lindner en kapiteit Jap Kopetzky overleven een granaatinslag. Jacob Lindner verzorgt zijn kapitein ondanks de vreselijke omstandigheden en ondanks het uitblijven van hulp.

  Toon details
 • Din
  19
  Mei
  2015

  Marš na Drinu | March on the Drina

  19:30Lokaal 160.015, Blandijn

  Joegoslavië, 1964 – Žika Mitrović

  1914, Servië. De oorlog breekt uit en een artilleriedivisie wordt opgeroepen voor de strijd. De divisie moet naar het Tsergebergte trekken om er de Oostenrijks-Hongaarse troepen die de Drina zijn overgestoken te bestrijden. We zien de optocht naar Tser en de slag bij Tser zelf  - een slag die de Serviërs zullen winnen.

  Toon details