Slavische films – seizoen 2015-2016

Het einde van een tijdperk. Slavische films over het leven na de Sovjet-Unie

25 jaar geleden viel de Sovjet-Unie uiteen. Voor het voormalige ‘Oostblok’ brak een lange transitieperiode aan die het leven van de gewone man grondig dooreenschudde. Samen met de nieuwe kansen en vrijheden kwamen er ook grote uitdagingen en beperkingen: wild kapitalisme, een ideologisch vacuüm, emigratie en immigratie, misdaad, enz. Via 9 films uit verschillende Slavische landen krijgen we zicht op hoe die transitieperiode is verlopen, met welke mogelijkheden en/of moeilijkheden ‘Ivan’ met de pet werd geconfronteerd en vooral ook op hoe die turbulente periode in Oost-Europa gepercipieerd werd en wordt.

 • Ma
  05
  Okt
  2015

  Апсолутних сто | Absolute 100

  19:00Lokaal 160.015, Blandijn

  Servië, 2001 – Srdjan Golubović

  Igor en Saša Gordić zijn broers en allebei gepassioneerde en getalenteerde schutters. De oudste broer, Igor, behaalt een gouden medaille maar gaat tijdens de Joegoslavische oorlog vrijwillig in het leger. Hij komt als een drugsverslaafde uit de oorlog. Hij wordt gedwongen alles wat hun ouders hen hebben nagelaten te verkopen. Saša beslist om wraak te nemen op iedereen die het leven van zijn broer kapot gemaakt heeft. "Absolute 100" is een rauwe, harde, snelle film die een goed beeld geeft van Nieuw-Belgrado tijdens de jaren '90 - het moderne Wilde Westen - en van de transitie op de Balkan. De regisseur groeide op met MTV en met marketing campagnes op televisie, wat zichtbaar is in elk deel van deze thriller.

  Toon details
 • Woe
  21
  Okt
  2015

  Rezervni deli | Spare parts

  19:00Lokaal 160.015, Blandijn

  Slovenië, 2003 – Damjan Kozole

  Krško is een onbeduidend industrieel stadje bij de Sloveens-Kroatische grens, vooral gekend voor zijn kerncentrale en speedway wedstrijden. Ludvik, ooit nationaal speedway kampioen en nu een verbitterde, gescheiden man van middelbare leeftijd vervoert 's nachts in zijn vrachtwagen illegale vluchtelingen van Kroatië, door Slovenië, naar Italië. Rudi, jong en onervaren, is zijn hulpje. Wanneer Ludvik en Rudi voor een moreel dilemma worden geplaatst, wordt Rudi hard en meedogenloos. De hoop op een betere toekomst verandert al snel in een heus drama.

  Toon details
 • Din
  03
  Nov.
  2015

  Psy | Pigs

  19:00Lokaal 160.015, Blandijn

  Polen, 1982 –  Władysław Pasikowski

  In 'de goede oude tijd', tijdens het communisme, leefden Franciszek 'Franz' Maurer en zijn collega's van de geheime dienst als koningen. Nu, na de val van het communisme, valt minachting hen ten deel en hebben ze al hun privileges verloren. Franz bestrijdt nu als politieagent de maffia en drugsdealers, maar komt snel tot het besef dat sommige van zijn vrienden en vroegere collega's aan de andere kant vechten. De thriller en de sequel (Pigs 2, 1994) waren een groot succes in de box office. Pasikowski won de award voor beste regisseur tijdens het Poolse Filmfestival in Gdynia in 1992.

  Toon details
 • Do
  03
  Dec.
  2015

  Gori Vatra | Fuse

  19:00Lokaal 160.015, Blandijn

  Bosnië-Hercegovina, 2003 –  Pjer Žalica

  Deze tragikomedie speelt zich af in de late jaren negentig in de naoorlogse Bosnische stad Tesanj. De stad wordt geteisterd door corruptie van tijdens de oorlogsjaren, criminaliteit en etnische onverdraagzaamheid en doet er alles aan om dit te doen ophouden. Waarnemers van de internationale gemeenschap kijken streng toe. Plots blijkt dat er hoog bezoek komt - de stad heeft slechts zeven dagen om zich voor te bereiden op het bezoek van de Amerikaanse president Bill Clinton. De corruptie is lang niet overwonnen, maar de bewoners werken samen voor de verwelkoming en zorgen ervoor dat alles er van buitenaf in orde uitziet. De film werd genomineerd  als inzending van Bosnië-Herzegovina voor de Oscars (in de categorie van beste buitenlandse film), daarnaast won de film diverse filmprijzen.

  Toon details
 • Woe
  17
  Feb
  2016

  Светът е голям и спасение дебне отвсякъдe | The World Is Big and Salvation Lurks Around the Corner

  19:00Lokaal 160.015, Blandijn

  Bulgarije, 2008 – Stefan Komandarev

  De film begint in 1970, wanneer Alex wordt geboren in een klein Bulgaars stadje. Zijn familie vlucht naar het Westen, meer bepaald - Duitsland. 25 jaar later slaat het noodlot toe. Alex verliest zijn ouders in een auto-ongeluk, zelf lijdt hij aan geheugenverlies. Alex' grootvader, de legendarisch Bai Dan, komt naar Duitsland om Alex te helpen. Bai Dan leert Alex backgammon spelen, ze reizen naar Bulgarije en Alex krijgt uiteindelijk niet alleen zijn geheugen, maar ook zijn zin om te leven terug. Een cultfilm met vele internationale onderscheidingen.

  Toon details
 • Din
  01
  Mar
  2016

  Брат | Brother

  19:00Lokaal 160.015, Blandijn

  Rusland, 1997 – Aleksey Balabanov

  Daniil (Danila) Bagrov heeft net zijn legerdienst achter de rug en keert terug naar zijn geboortedorp. Op weg naar huis komt hij in een gevecht met bewakingsagenten terecht en hij wordt opgepakt. Hij komt vrij op voorwaarde dat hij werk zoekt. Zijn moeder stuurt hem naar Sint-Petersburg, naar zijn broer Viktor die er - dat denkt ze tenminste - een goede baan heeft. Viktor werkt eigenlijk als huurmoordenaar en loopt in de kijker bij zijn opdrachtgever - hij is te onafhankelijk en veeleisend geworden. Hij wordt geschaduwd en kan ieder moment zelf in de val lopen. Eenmaal in Sint-Petersburg komt Daniil in aanraking met het rauwe leven van de jaren '90. Viktor vraagt Daniil om een van zijn opdrachten over te nemen: de moord op een Tsjetsjeense maffiabaas. Daniil werkt de klus als een echte professional af maar doodt ook een van de helpers van Viktors opdrachtgever. Daniil wordt vanaf nu zelf opgejaagd wild.

  Toon details
 • Din
  22
  Mar
  2016

  Karaula | The Border Post

  19:00Lokaal 160.015, Blandijn

  Kroatië, Macedonië, Servië, Slovenië, 2006 – Rajko Grlić

  Karaula is het eerste gemeenschappelijke project van alle voormalige Joegoslavische republieken sinds het einde van Joegoslavië. Het scenario werd geschreven door Grlić en de journalist Ante Tomić, het project kostte in totaal bijna 2,5 miljoen euro gekost. In een kleine grenspost aan de grens tussen Joegoslavië en Albanië kijkt een zoveelste generatie soldaten uit naar het einde van haar legerdienst, de dagen tellend die hen scheiden van het ogenblik waarop ze hun uniform van zich af mogen werpenHet is de lente van 1987, en geen van hen vermoedt dat ze die kleren weldra opnieuw zullen aantrekken en ten oorlog zullen trekken – het zijn immers de laatste dagen van een land dat Joegoslavië heette. Karaula is een komedie over mensen die slechts een voetstap van een tragedie verwijderd zijn, in een niet zo ver verleden waarover het vertelt zonder nostalgie of haat. Karaula won de Film & Literatuur Award, de hoofdprijs van het Nederlandse Film by the Sea International Film Festival.

  Toon details
 • Ma
  18
  Apr
  2016

  Урок | The Lesson

  19:00Lokaal 160.015, Blandijn

  Bulgarije, 2014 – Kristina Grozeva & Petar Valchanov

  De film toont het verhaal van Nadezhda (Hoop), een lerares Engels in een provinciaal Bulgaars stadje. In haar klas is er iemand die geld steelt. Nadezhda is vastbesloten de dader te vinden en te straffen. Op hetzelfde moment staat ze zelf financieel onder druk. De bank wil beslag leggen op haar huis. Nadezhda wordt geconfronteerd met een aantal morele dilemma’s en beleeft absurde en komische crisissituaties die haar kijk op integriteit en ethiek veranderen. De film is een ‘dissectie’ van de gewone, post-socialistische mens in Bulgarije. Het is spannend én tragikomisch. De film kreeg Bulgaarse en internationale onderscheidingen.

  Toon details
 • Woe
  11
  Mei
  2016

  Россия 88 |Russia 88

  19:00Lokaal 160.015, Blandijn

  Rusland, 2009 – Pavel Bardin

  Deze film in documentairestijl vertelt het verhaal van een Russische bende neonazi's, Russia 88, in Moskou. De bende wordt in haar dagelijkse activiteiten - lees: het terroriseren van allochtonen en andersdenkenden - gefilmd om er propagandafilmpjes van te maken. Wanneer de leider van de bende, Shtyk, ziet dat zijn zus een relatie heeft met iemand uit de Kaukasus, een zekere Robert, slaan bij hem de stoppen door. Het komt tot een gewelddadige confrontatie tussen de bende van Shtyk en de vrienden van Robert, waarbij een dodelijk slachtoffer valt. Plots wordt het bittere ernst: de groep komt onder druk te staan, ook door de spanning tussen Shtyk en zijn zus.

  Toon details