Slavische films – seizoen 2018-2019

The lecturers’ choice. Recente Slavische must sees

In 2018-2019 loopt de filmreeks ‘Slavische films’ voor het vijfde jaar. In de vorige vier edities lag de nadruk telkens op een centraal thema. De films dienden als middel om zicht te krijgen op hoe bepaalde concrete gebeurtenissen, zoals Wereldoorlog I, of cultuurproducten, zoals literatuur, in de Slavischtalige landen behandeld, gepresenteerd en/of gepercipieerd werden en worden. Ter ere van deze eerste lustrumeditie gooien we het over een andere boeg. We vroegen lesgevers van de opleiding welke recente Slavische films volgens hen iedereen moet hebben gezien. Ze maakten een eigenzinnige selectie binnen het enorme aanbod van de afgelopen vijftien jaar en hieruit kozen we uiteindelijk vier films en één documentaire.

 • Woe
  10
  Okt
  2018

  Ivan

  19:30Filmplateau, Paddenhoek

  Slovenië, 2017 – Janez Burger

  Ivan is een film over de levenskeuzes die iedereen moet maken in de moderne, chaotische wereld. De film begint met Mara, het hoofdpersonage (gespeeld door Maruša Majer), die een buitenechtelijk kind op de wereld zet. Ze is obsessief verliefd op de vader van het kind, Rok – een getrouwde, corrupte zakenman die beticht wordt van witteboordencriminaliteit. Mara raakt betrokken in een gewelddadige corruptiezaak en komt terecht in een vluchthuis. Wanneer Rok belooft om haar en hun liefdesbaby mee te nemen naar een veilige plaats, is ze ervan overtuigd dat alles goed komt. Rok heeft echter andere plannen: hij wil alleen maar zijn geld veiligstellen. In hun vlucht wordt Mara gedwongen een onmogelijke keuze te maken: tussen haar pasgeboren zoon en de man waar ze zielsveel van houdt.

  Ivan was een hit op vele filmfestivals en werd bekroond met verscheidene prijzen: Beste speelfilm en Beste vrouwelijke hoofdrol op het Festival van de Sloveense Film in Portorož en nogmaals Beste vrouwelijke hoofdrol op het Filmfestival van Pula. Maruša Majer was ook een van de tien “shooting stars” van het Filmfestival van Berlijn van 2017. Regisseur Janez Burger kreeg al meer dan veertig Sloveense en internationale prijzen.

  Toon details
 • Din
  30
  Okt
  2018

  Елена | Jelena

  19:30Filmplateau, Paddenhoek

  Rusland, 2011 – Andrej Zvjagintsev

  Jelena is een film van de Russische regisseur Andrej Zvjagintsev. In tegenstelling tot zijn eerdere allegorische en met symboliek beladen films, zoals het alom geprezen Vozvrasjtsjenie (The Return, 2003), is Jelena (2011) een sociaal geëngageerd familiedrama waarin de economische ongelijkheid in hedendaags Rusland centraal staat. De film vertelt het verhaal van Jelena, een gepensioneerde verpleegster die met de rijke, maar koele zakenman Vladimir is hertrouwd. Hun huwelijk is routineus, zelfs zakelijk, en draait volledig rond de dagelijkse zorg voor Vladimir. Ze hebben beiden uit een eerder huwelijk kinderen: Jelena een zoon, Vladimir een dochter. De zoon van Jelena is een financieel afhankelijke nietsnut die geen job kan houden en zijn gezin in armoede en marginaliteit doet belanden. De dochter van Vladimir is daarentegen een onafhankelijke, hedonistische en verwende vrouw die geen raad weet met haar bestaan. Om de dienstplicht van haar kleinzoon af te kopen, vraagt Jelena Vladimir om financiële steun. Vladimir, die net een hartaanval heeft overleefd, en zijn testament al heeft opgesteld, weigert: hij wil niet voor andermans kosten opdraaien. Vladimirs afwijzing dwingt Jelena tot een daad die haar bestaan voorgoed zal veranderen.

  Toon details
 • Do
  21
  Feb
  2019

  Ime: Dobrica, Prezime: nepoznato | Name: Dobrica, Last Name: Unknown

  19:00StudioSkoop

  Servië, 2016 – Srdja Penezić

  Ime: Dobrica, prezime: nepoznato is een feelgoodfilm of zelfs een sprookje voor volwassenen. Het hoofdpersonage, Dobrica, wordt als baby op een vuilnisbelt achtergelaten. De vondeling wordt eerst door twee oude mensen opgevoed, maar later wordt hij door de staat in een weeshuis geplaatst. Ondanks alle ellende die hij in zijn leven meemaakt, blijft Dobrica – de naam betekent ‘goed mens’ – toch geloven dat iedereen goed is, en dat wie slecht is gewoon het goede voorbeeld moet krijgen. Uiteindelijk wordt Dobrica verliefd op een drugsverslaafde.

  De film werd bijzonder warm ontvangen in Servië en daarbuiten. De hoofdrol wordt vertolkt door Slavko Štimac, die een dertigjarige filmcarrière achter de rug heeft (met onder meer rollen in films van Emir Kusturica). In Ime: Dobrica worden er fragmenten gebruikt uit verschillende van zijn eerdere films, waardoor deze film ook een eerbetoon is aan de laatste echte Joegoslavische filmster.

   

  Toegang is gratis, maar inschrijven verplicht via deze link.

   

  Toon details
 • Din
  19
  Mar
  2019

  Liefde is aardappelen (mét Aliona van der Horst)

  19:30Filmplateau, Paddenhoek

  Rusland & Nederland, 2017 – Aliona van der Horst

  In Liefde is aardappelen bezoekt Aliona van der Horst na de dood van haar moeder haar Russische familie, omdat ze mede-erfgenaam is van het houten familiehuis op het platteland. Ze spreekt er met haar overgebleven tantes, haar nichten en neef en reconstrueert door die gesprekken, en door oude  brieven van haar moeder, het familieverleden. Langzaam maar zeker vormt zich een aangrijpend beeld, niet enkel van dat gruwelijke verleden dat getekend werd door de hongersnood op het platteland in de Stalintijd , maar ook van de wijze waarop ieder van de overlevenden dat verleden probeert te verwerken. Liefde is aardappelen is een zeer persoonlijke film, maar evenzeer is het een document van zijn tijd dat op indringende wijze de ontberingen van de boerenbevolking in de Stalintijd schetst.

  ! De documentairemaakster zal zelf ook aanwezig zijn, voor een kort interview voor de film én een discussie erna !

  Toon details
 • Woe
  24
  Apr
  2019

  Слава | Glory

  19:30Filmplateau, Paddenhoek

  Bulgarije, 2017 – Kristina Grozeva & Petar Valtsjanov

  Na hun eerste grote bestseller Urok (The Lesson, 2015) halen de regisseurs Kristina Grozeva en Petar Valtsjanov met Slava hun tweede kaskraker binnen, waarmee ze nationaal en internationaal in de prijzen zijn gevallen. In deze tragikomedie boordevol zwarte humor en fatalisme komt de zelfvoldane en ambitieuze pr-verantwoordelijke van het Bulgaarse ministerie van Transport Joelija Stajkova tegenover de stotterende en teruggetrokken spoorwegmedewerker Tsanko Petrov te staan. Tsanko vindt een zak geld op de spoorlijn en bezorgt de zak in alle eerlijkheid aan de autoriteiten. Dankzij zijn goede daad kan een groot corruptieschandaal rond de minister van Transport omzeild worden, dus besluit Joelija daar gretig gebruik van te maken…

  Toon details