Buitenlandsemester Ekaterinburg

Aaron Maladry

Als vierdegrootste stad van Rusland is Ekaterinburg de plaats bij uitstek om je Russisch te verbeteren. Ook al is het feit dat je er bijna de hele tijd Russisch moet spreken in het begin wat overweldigend en misschien zelfs wat angstaanjagend, toch mag je je daardoor niet laten afschrikken. Vaak begrijp je meer dan je op voorhand dacht en geraak je ook verbazend ver met je ietwat ‘gebrekkig’ Russisch. De beste manier om je talenkennis te verbeteren is een volledige onderdompeling in taal en cultuur en hiervoor is Ekaterinburg één van de beste bestemmingen. Je bent immers niet afgereisd naar een (culturele) hoofdstad, maar je bevindt je in het echte Rusland, zoals ze het daar noemen. Wat de stad misschien tekortkomt aan historische monumenten en bezienswaardigheden wordt zeker goed gemaakt door de vele natuurgebieden. De prachtige sneeuwlandschappen en bossen in de Oeral zijn adembenemend mooi. Je kan trouwens in de stad zelf ook een hutje huren om tijdens de wintermaanden een kleine barbecue te houden.

Rusland is door het vele papierwerk en de noodzakelijke visumaanvraag wel wat uitdagender dan een bestemming binnen Europa. Toch zie ik dit zelf als een extra reden om voor Rusland te kiezen want eens je eenmaal deze hindernissen overbrugd hebt, is geen enkele hindernis nog te groot. Als je je visum hebt kan je natuurlijk ook andere steden in Rusland bezoeken. Zo heb ik zelf van de gelegenheid gebruik gemaakt om met de nachttrein eerst naar Kazan en vervolgens naar Sint-Petersburg door te reizen. Dit raad ik echt aan als je Ekaterinburg als bestemming kiest omdat de grootsteden de pareltjes van Rusland zijn en blijven en elke slavist ze toch gezien moet hebben.

De kostprijs van een uitwisseling naar Ekaterinburg is heel erg redelijk. Je kan er spotgoedkoop verblijven in een studentenhome, waar je samenleeft met 2 tot 3 studenten per kamer. Via de kamerindeling wordt geprobeerd om Russische studenten samen te brengen met buitenlandse studenten. Zo kan je er zeker van zijn dat je in contact komt met de echte Russen. Het is op voorhand moeilijk in te schatten hoe goed je zal opschieten met je kamergenoten maar meestal valt dit beter mee dan verwacht. De home bevindt zich dichtbij het hoofdgebouw van de universiteit. De lessen voor talenstudenten gaan echter door in een ander gebouw, op een half uurtje rijden met de bus van de studentenhome, maar aangezien  het openbaar vervoer vlot werkt en je elke 10 minuten een bus hebt, vormt de verplaatsing op zich geen enkel probleem.