Buitenlandsemester Ekaterinburg

Olesya Kruchinina

“Ben je een uitwisselingsstudent? Je hebt toch een Russisch paspoort? Waarom naar Rusland, je spreekt toch goed Russisch?”

Dit zijn de vragen waarop ik vijf maanden aan een stuk heb moeten antwoorden… Waarschijnlijk is het een beetje raar dat iemand die van Rusland afkomstig is Slavistiek gaat studeren en dan nog op uitwisseling naar Rusland gaat ook. Maar ik heb als Russischtalige geen spijt, noch van mijn studiekeuze, noch van mijn studieverblijf in Rusland. Ik ben immers bezig ben met iets wat mij heel erg aanspreekt!

Ik heb een volledig semester doorgebracht in Ekaterinburg, een grote industriestad met een bevolking van 1,4 miljoen mensen die midden op het Euraziatische continent ligt.

Ik was erg blij met het feit dat ik mijn eigen studieprogramma kon samenstellen. Ik heb vooral vakken gekozen voor Russische studenten zodat ik zeker iets zou kunnen bijleren. Ook voor buitenlandse studenten was er een ruime keuze aan vakken, zowel aan de vakgroep “Russisch als vreemde taal” zelf, als binnen de Faculteit Letteren.

Ekaterinburg blijkt voor studenten een echte topbestemming te zijn: veel mogelijkheden om te sporten, een rijk cultureel leven, theaters en musea, gezellige restaurantjes en natuurlijk ook een bruisend nachtleven. Ze hebben er werkelijk alles, dus tijd om je te vervelen heb je niet!  Bovendien liggen rond de stad heel mooie natuurgebieden en is er het Oeralgebergte. Zo heb ik met mijn vrienden leuke uitstapjes kunnen maken en ben ik zelfs gaan snowboarden. Omdat ik tijdens de lesweken zelf geen tijd had om echt op reis te gaan, heb ik dat  na de examens gedaan. Dit was een mooie afsluiter van mijn uitwisseling.

Dus om even kort samen te vatten: in Ekaterinburg heb ik een prachtige tijd gehad.  Het was een van de meest interessante en leerrijke periodes in  mijn leven, een ervaring die ik nooit zal vergeten.