Buitenlandsemester Sofia

Ulrike Devaux

In het eerste semester van 2015-2016 was ik Erasmusstudent in Sofia, Bulgarije, aan de Sofiiski universitet Sveti Kliment Ohridski.

Sofia is een leuke stad om Erasmusstudent te zijn. Het heeft bijvoorbeeld een Erasmus Student Network. Dat netwerk organiseert al in de eerste week activiteiten voor uitwisselingstudenten om elkaar beter te leren kennen. Ook organiseert de groep weekenduitstappen naar de belangrijkste steden van Bulgarije: Plovdiv, Veliko Tarnovo, Blagoevgrad… Er is altijd wel iets te doen. Verder is Sofia ook goed gelegen om van daaruit de rest van de Balkan te verkennen: Thessaloniki, Istanboel, Servië, Kosovo, Macedonië, Roemenië… (meestal goed te doen met de bus).

De organisatie/administratie aan de universiteit kan misschien aanvankelijk een chaos lijken, maar uiteindelijk raakt alles wel geregeld. Geduld is een schone deugd, je kan de Bulgaren namelijk niet opjagen. Na wat zoeken vind je zeker vakken die aansluiten bij het programma of bij je eigen interesses, ook van andere faculteiten (filosofie, politiek…). Niet-taalvakken zijn meestal in het Engels en daar zit je dan ook bij andere Erasmusstudenten. Voor Russisch zat ik daar in het 2e jaar, die lessen zijn in het Russisch. De lessen Bulgaars waren zeer goed, vooral omdat de docent echt wilde dat we zoveel mogelijk spraken. Mijn verblijf van vier maanden in Sofia heeft dus in ieder geval mijn Bulgaars verbeterd, ook al had ik niet zoveel contact met lokale studenten.

Met het vliegtuig ben je na 2.30u vliegen in Sofia. Er zijn (bijna) dagelijks vluchten, met Bulgaria Air (de duurdere maatschappij) vanuit Zaventem en met Wizz Air (lowcost maatschappij) vanuit Charleroi. Er is accommodatie voorzien door de universiteit zelf. Dat is een kamertje (voor 2 personen en eigen badkamer op de kamer; keuken is gemeenschappelijk) in een blok waar ook andere Erasmusstudenten zitten in Studentski Grad, de studentenbuurt op een halfuurtje met metro/bus van het centrum en de universiteit. Ik heb echter zelf een appartement gehuurd dat ik gevonden had op internet. In de zomer ben ik wel eens op voorhand naar Sofia gegaan om de stad te verkennen en dat appartementje te bekijken.