Slavische films

In deze reeks komen films uit verschillende perioden en uit verschillende Slavische landen aan bod. Via de films krijgt de kijker zicht op hoe bepaalde concrete gebeurtenissen, bv. sociopolitieke veranderingen of cultuurproducten, zoals literatuur, behandeld, gepresenteerd en/of gepercipieerd werden en worden. Elk jaar is er een nieuw centraal thema. In de voorbije jaren lag de focus achtereenvolgens op Wereldoorlog I; de nasleep van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie; adaptaties van Slavische literaire werken; de vele en veelsoortige revoluties die in de Slavische landen plaatsvonden sinds het begin van de twintigste eeuw; en de beste films van de afgelopen 10-15 jaar. Dit jaar gaan we op hetzelfde elan verder, en tonen we parels – speelfilms en documentaires – van de laatste 10-15 jaar.

Bij elke film hoort een korte introductie van om en bij de tien minuten waarbij we de film en de context schetsen. Af en toe nodigen we ook de regisseur uit. Voor alle films is ondertiteling voorzien (in het Engels of het Nederlands).

Seizoen 2023-2024

 • Do
  09
  Nov.
  2023

  Izbrisana | Erased

  19:30Campus Ufo, Technicum, Blok 2, Auditorium F

  Slovenië 2018, Miha Mazzini & Dusan Joksimovic

  Izbrisana (Erased) is een film van Miha Mazzini gebaseerd op zijn gelijknamige boek.

  We volgen Ana, een jonge moeder die net bevallen is in het lokale ziekenhuis. Alles is in orde, maar er blijkt een klein probleem te zijn met haar papierwerk: haar dossier is niet te vinden in de computer. Eerst denkt het personeel dat het om een tijdelijk dataprobleem gaat door slechtwerkende software. Heel snel, echter, blijkt er meer aan de hand te zijn. Ana raakt steeds meer verward in een web van bureaucratie dat Kafkaiaanse proporties aanneemt. Doordat ze geen dossier heeft, heeft ze geen recht op sociale zekerheid, een permanent adres, en zelfs geen recht op haar kind. Ze wordt brutaal gedwongen om haar pasgeboren dochter achter te laten totdat alles opgelost is.

  Uiteindelijk blijkt dat Ana niet ingeschreven is in het bevolkingsregister en dus als buitenlander wordt beschouwd, ook al heeft ze haar hele leven in Slovenië doorgebracht. Legaal bestaat ze eigenlijk niet, waardoor haar kind als wees wordt geregistreerd en op een lijst voor adoptie terechtkomt. De film gaat met dit verhaal in (op de gevolgen) van een donkere bladzijde uit de Sloveense geschiedenis. In 1991, na de Sloveense onafhankelijkheidsverklaring, heeft de overheid immers 2% van de bevolking uit het bevolkingsregister geschrapt.

  De fim is uitgebreid gelauwerd en viel onder meer in de prijzen tijdens het FEST International Film Festival (2019), het Pula Film Festival (2019) en het Slovene Film Festival (2018).

   

   

 • Do
  14
  Dec.
  2023

  Светът е голям и спасение дебне отвсякъдe | The World Is Big and Salvation Lurks Around the Corner

  19:30Campus Ufo, Technicum, Blok 2, Auditorium F

  Bulgarije 2018, Stefan Komandarev

  De film begint in 1970, wanneer Alex wordt geboren in een klein Bulgaars stadje. Zijn familie vlucht naar het Westen, meer bepaald - Duitsland. 25 jaar later slaat het noodlot toe. Alex verliest zijn ouders in een auto-ongeluk, zelf lijdt hij aan geheugenverlies. Alex' grootvader, de legendarisch Bai Dan, komt naar Duitsland om Alex te helpen. Bai Dan leert Alex backgammon spelen, ze reizen naar Bulgarije en Alex krijgt uiteindelijk niet alleen zijn geheugen, maar ook zijn zin om te leven terug. Een cultfilm met vele internationale onderscheidingen.

   

   

   

   

   

   

   

 

Vorige reeksen